Avustralya Vizesi İçin Yapılması Gerekenler

GENEL VİZE BİLGİSİ

1. Vize ofisine ziyaretçiler yalnızca randevuyla kabul edilebilirler. Randevu almak için lütfen + 90 312 459 9550 numaralı telefonu Pazartesi’den Perşembe’ye 08:30 – 12:00 saatleri arasında arayıp “3” nolu seçeneği tuşlayınız. Vize başvuruları için randevular 09:00 – 11:30 saatleri arasına verilebilmektedir. Başvurular hakkında bilgi almak için Sema Hanım yada Zeynep Hanım ile görüşebilirsiniz. Tel: 90 312 459 95 00 – 37
2. Vize başvurusu yapabilmek için uygun başvuru formu, başvuru değerlendirme ücreti ve başvurunuzu destekleyecek belgeler gerekmektedir. Başvurunuzu normal posta servisini veya kurye şirketlerini kullanarak yapabilirsiniz.
3. Başvuru sahiplerine başvurularının daha çabuk değerlendirilebilmesi için başvuru formunu, başvuru ücretini ve destekleyici belgeleri eksiksiz olarak teslim etmeleri tavsiye edilir.
4. Başvuru sahipleri başvurularının sonucunu posta ile alacaktır ve vize başvuruları sonuçlanmadan herhangi bir seyahat düzenlemesini kesinleştirmemelidir.
5. Avustralya Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (DIAC) yasa gereği vize başvurusu ile verilen belgeleri saklamakla yükümlüdür. Bu sebeple başvuru ile beraber verilen belgeler başvuru sahibine iade edilemez. Başvuru sahipleri orijinal belgelerinin ofisimizce tutulmaması için noter tasdikli kopyalarını ibraz edebilir.
6. Başvurunuzun değerlendirilmesinden sonra Avustralya Büyükelçiliği Vize Bölümü pasaportunuzu alıcı tarafından ödenmek üzere UPS kurye şirketi ile gönderecektir.
7. Vize başvurunuzun değerlendirme süresi büyük ölçüde size bağlıdır. Başvuru için gereken belgelerdeki eksiklik zaman kaybına neden olur. Vize ön kabulünü aldıktan ve sağlık kontrolü yaptırdıktan sonra, sonuçlarda bir problem çıkmamışsa, bir an önce Avustralya’daki okulunuza gerekli ücretleri gönderin. Böylece başvurunuz kısa sürede sonuçlanacaktır.
8. Eğitiminiz full time olmalıdır. Derslerinizin en az %95’ine katılım zorunluluğunuz vardır. Derslere katılmamanız veya vize kurallarına uymamanız vizenizin iptaline yol açabilir.
9. Avustralya’da öğrenci çalışma izni aldıktan sonra haftada en fazla 20 saate kadar çalışabilirsiniz. Bu part-time işten kazanacağınız para Avustralya’da yaşam masraflarınızı karşılamaz, ancak size iş deneyimi kazandırır ve İngilizcenizi kullanmanıza fırsat yaratır.
10. Vizenizin geçerlilik süresi kayıt olduğunuz eğitim programı sürenize göre belirlenir. Bir eğitim programını tamamladıktan sonra başka bir programda eğitiminizi devam ettirmeye karar verdiğiniz takdirde, vizenizi Avustralya’da uzatıp uzatamayacağınız konusunda vize yetkililerinden bilgi alabilirsiniz.
11. İstenilen belgeler orijinalleri veya noter tasdikli kopyaları ile sunulmalıdır. İngilizce olmayan tüm belgeler noterden onaylanmış tercüme; veya yeminli tercümanlar / mütercimler derneklerinden herhangi birine üye olan tercüman / mütercim tarafından yapılmış tercüme; veya Avustralya’nın Tercümanlar ve Mütercimler Ulusal Akreditasyon Kurumu’nca (NAATI) tercümanlığı / mütercimliği kabul edilmiş kişiler tarafından İngilizceye tercüme edilmiş olarak getirilmelidir. Belgelerin yukarıdaki vasıfları taşıyan bir tercüman / mütercim tarafından tercüme edildiğini gösteren belgenin başvuruya eklenmesi gerekmektedir
12. VİZE ETİKETİ: 24 Kasım 2012 tarihi itibariyle vize sahipleri pasaportlarına vize etiketi konulabilmesi için Vize Etiket ücretini ödemeliler. Ancak, Avustralya Hükümeti geçerli vizesi olan başvuru sahiplerinin pasaportlarında vize etiketi taşımalarını zorunlu kılmamıştır. PASAPORTUNUZU YOLLAMAYINIZ, Avustralya’ya seyahat için artık vize etiketi  gerekmemektedir. Diğer iade gereken belgeler başvurunuz neticelendiği zaman kurye ile adresinize gönderilecektir. Kurye hizmetinin bedelini ödemeniz istenecektir.
13. Kısa dönem gidecek öğrenciler eğer ki orda çalışmak istemiyorlarsa turist vizesine başvurulabilir. Hem başvuru ücreti hem de tek muayene olacağından daha uyguna geliyor öğrenciler için. Toplanması gereken evraklar uzun dönem gidecek öğrenciler için aynıdır. Yalnız vize başvuru ücreti 115 AUD karşılığı 223 TL. Doldurulması Gereken Form ise 48R (676) ile 956 Acente formudur. Vize sonucu 10 gün içinde belli olur ve konsolosluk öğrenciyi arayarak Amerikan Hastanesi’nde muayene olmasını ister. Bu demek oluyor ki konsolosluk ön vizeyi vermiş, muayene sonucunu beklemektedir.
14. Başka bir ülkeye Avustralya üzerinden gitmek isteyen birinin transit vizeye başvurması gerekecektir. Bunun içinde 876 nolu vize formu doldurulur ve suresi 72 saattir.
15. Öğrenci vizesinin ücreti 1054 TL (535 AUD). Suresi ortalama 8 haftadır. Öğrenci on vize alımından sonra 26 ve 160 formları doldurarak sağlık muayenesi görür. Bu formlar konsolosluk tarafından acente adresine gelir. Formun basındaki bireysel bilgiler doldurulur gerisi doktor tarafından doldurulmak üzere bos bırakılır. Sonuçlar 2 hafta içerisinde konsolosluğa ulaşır. Vize başvurusundan önce öğrenci sağlık raporuna başvurabilir. Bir problem yoksa acenteye kargoyla yollanır. Öğrenci vizesi için doldurulacak form 157A ve 956 Acente formudur.
16. Bankadaki para hesaplanırken kurs ücreti +aylık 1550 AUD yasam gideri + uçak ücreti hesaplanır. Uçak bileti yaklaşık gidiş dönüş 2000 AUD ‘dir.
17. Okuldan gelen kabuldeki CRICOS numarası konsolosluk için çok önemlidir. Öğrenci havaalanına girdiği anda bu no sistem tarafından incelenir ve bütün bilgiler bu numara ile sistemde saklanır.
18. Öğrenci max.50 hafta için dil eğitimi yani öğrenci vizesi alabilir.
19. Sponsor olacak kişinin bankadaki parası 3 aylık blokeli olmalı ya da bireysel eğitim kredisi çekerek o gün içerisinde vize başvurusu yapabilir. Kredi cektikten sonra yazı alınır eger banka yazı vermiyorsa hesap cuzdanı ya da odeme planı konsolosluk için yeterli olacaktır.
20. Eğer başvuran kişinin akrabası Avustralya’da ise bu, formda belirtilmeli sponsor ise pasaportunun, çalışma izninin, evlilik cüzdanın, vatandaşlık belgesinin fax ile yollanması istenir.
21. Öğrenci vizesi çıktığı tarihten itibaren en fazla 2 ay içerisinde seyahat etmelidir yoksa vizesi otomatik olarak iptal edilir.
22. Avustralya konsoloslugunun en onem verdiği konu ogrencinin egitim durumudur. Onun dısında ogrencilere red verme olasılıgı cok dusuktur. Mumkun oldugu kadar universite mezunu ya da ogrencisi olan kisilerin yonlendirilmesi gerekmektedir. Egitim duzeyi dusuk olan kisilerin de baksa bir yonden (meslek ya da finansal acılardan) durumu dengelemesi sarttır.
Avustralya’ya gitmek isteyen öğrencileriniz olduğunda aşağıdaki maddelere mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.
• Öğrencinin şuan ki durumu ve bunun İngilizce ile olan bağlantısı.  (Öğrencinin Avustralya’da İngilizce eğitimi almasındaki amacı çok kesin ve net ve mantıklı bir şekilde belirtilmelidir)
• Alacağı kursun kendi geleceği için değeri mutlaka belirtilmelidir.
• Öğrenci dil okuluna gidecekse bankada paranın en az 3 ay bekletilmiş olması gerekmektedir. Ancak bu paranın yalnızca 3 ay bekletilmiş olması yeterli değildir. Maalesef bu paranın kaynağını de çok net bir şekilde belirtmek gerekiyor.
• Ayrıca İngiltere’deki gibi ev, arsa, araba satılması şeklinde kesinlikle kabul edilmiyor. Yalnızca uzun zamandan beri biriktirilen bir para olması ya da kredi (yalnızca kişinin adına çekilmiş  eğitim kredisi olması gerekiyor) çekilmesi gerekiyor. Kredi çekilmesi durumunda bu miktarın 3 ay bekletilmesine gerek duyulmamaktadır. Uzun zamandan beri biriktirilen miktar altın, döviz vb. ise likit hesaba dönüştürülebilir yani nakit paraya dönüştürülebilir şeklinde İngilizce bir yazı ile sunulması gerekmektedir.
• Başvuranın yada sponsorunun aldığı maaşı/kazancı ile toplam parasının örtüşmesi gerekmektedir (iş yerinden alacağı yazı değil maaş bordrosu önemli) ve bankada gösterilen hesabın mutlaka bireysel/şahsi hesap olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Sponsorun kendi şirketi olsa dahi kesinlikle şirket hesapları kabul edilmemektedir.
• Anne baba sponsor olması durumunda banka hesabı gösterilecek kişinin mutlaka ayık geliri olması gerekmektedir.
• Başvuru sahibinin yanında eşi ya da çocuğu gitmek isterse, alacağı kurs min. 50 hafta olmalıdır.
• Eğer öğrenci Lise eğitimi için gidecekse ve yanında anne ya da babası gitmek isterse, ikisinden yalnıza biri (ya anne ya da baba) gidebilmektedir.
• Avustralya Konsolosluğu’nun en önem verdiği konu öğrencinin eğitim durumudur. Onun dışında öğrencilere red verme olasılığı düşüktür. Mümkün olduğu kadar üniversite mezunu ya da öğrencisi olan kişilerin yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğitim düzeyi düşük olan kişilerin de başka bir yönden (meslek ya da finansal acılardan) durumu dengelemesi şarttır.
• VİZE ETİKETİ: Avustralya’ya seyahat için artık vize etiketi  gerekmemektedir. 24 Kasım 2012 tarihi itibariyle vize sahipleri pasaportlarına vize etiketi konulabilmesi için Vize Etiket ücretini (50 AUD) ödemelidirler. Ancak, Avustralya Hükümeti geçerli vizesi olan başvuru sahiplerinin pasaportlarında vize etiketi taşımalarını zorunlu kılmamıştır.  Diğer iade gereken belgeler başvuru neticelendiği zaman kurye ile adrese gönderilecektir. Kurye hizmetinin bedelinin ödenmesi istenecektir.

Comment on this FAQ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.